“De levenskunst bij het hebben van een chronische ziekte is al je energie erop richten om goed te leven in een slechte situatie”
Behandelingen algemeen
De behandeling van MPN’s is gericht op het verlichten van symptomen en daarmee het verhogen van de kwaliteit van leven. Er zijn verschillende aangrijpingspunten in de behandeling.
Trombose: Er zijn middelen die trombose tegengaan, waardoor circulatiestoornissen in de kleine bloedvaten voorkomen kunnen worden bij ET, PV en MF. Hieronder vallen acetylsalicylzuur (Aspirine ®) , carbasalaatcalcium (Ascal®) en clopidogrel (Plavix®). Bij PV wordt hier vaak een behandeling met aderlaten (flebotomie) aan toegevoegd, waarbij een hoeveelheid bloed wordt afgenomen om de stroperigheid van het bloed te verlagen.
Celwoekering: Als de woekering van cellen te groot is, of de symptomen van ET, PV of MF te ernstig worden, kan gekozen worden voor celgroeiremmende middelen. Deze middelen hebben allemaal tot resultaat dat de hoeveelheid bloedcellen wordt verminderd. De vaak voorgeschreven middelen voor de behandeling van MPN’s zijn anagrelide (Xagrid®) , interferon-α (Pegasys®, PegIntron®) , hydroxycarbamide (Hydrea®).
Versterking immuunsysteem: Er zijn ook geneesmiddelen die hun effect via het immuunsysteem uitoefenen en de aanmaak van cytokines remmen. Cytokines zijn stofjes die signalen doorgeven aan cellen en de celdeling beïnvloeden. Deze zogenoemde immuunmodulerende middelen worden vooral voorgeschreven voor de behandeling van MF. Voorbeelden hiervan zijn thalidomide (Softenon®, Thalomid®) , lenalidomide (Revlimid®) en pomalidomide (Pomalyst®).
JAK-2 remmers: JAK2-remmers vallen onder de nieuwste vorm van MPN medicijnen. Deze zijn nog volop in ontwikkeling. Op dit moment is ruxolitinib (Jakavi®) de enige geregistreerde JAK2-remmer in Nederland voor de behandeling van myelofibrose gerelateerde symptomen.
Vergrote milt: Bij ernstige klachten door een sterk vergrote milt, kan miltverwijdering (splenectomie) worden overwogen. Dit komt met name voor bij MF. Bij MF kan afhankelijk van het risicoprofiel, ook een stamceltransplantatie worden overwogen.
Meer weten over je medicatie of behandeling? Word donateur van de MPN Stichting. Je krijgt dan een informatiepakket en je ontvangt drie keer per jaar ons tijdschrift Pur Sang, boordevol MPN-specifieke informatie.
Bronnen:
Richtlijn Essentiele Trombocythemie 2011, Nederlandse Vereniging voor Hematologie
Richtlijn Polycythemia Vera 2011, Nederlandse Vereniging voor Hematologie
Richtlijn Primaire Myelofibrosis 2015, Nederlandse Vereniging voor Hematologie
Medicamenteus
Niet medicamenteus
Vraag hem nu aan:
Patiëntenbrochure
✓ Alles informatie over jouw ziekte in één brochure
✓ Tips om je voor te bereiden op het gesprek met de arts
✓ Een handige verklarende woordenlijst voor alle artsen-taal
In deze brochure vind je alle informatie over de verschillende MPN’s handig bij elkaar. Informatie over de werking van ons bloed, de basis theorie over MPN’s, hoe te leven met een MPN, op welke manier onze stichting jou kan helpen en informatie die handig kan zijn bij het gesprek met je arts.